Schuimrubber is een polyurethaanschuim die vaak ten onrechte wordt gebruikt om het verschil in kwaliteit aan te duiden. Echt schuimrubber is een natuurproduct gemaakt van latex. Polyurethaanschuim wordt onder andere gemaakt van olieproducten zoals sojaolie, zonnebloemolie of ruwe aardolie.
Om verwarring te voorkomen zullen we hierna niet meer spreken over polyurethaanschuim maar over schuimrubber. Schuimrubber is een verzamelnaam voor vulmateriaal en wordt veel gebruikt voor zitmeubels. Deze schuimsoort is te koop in diverse soorten. De meest gebruikte en voorkomende soort schuimrubber zijn:
- Polyether
- Koudschuim
- Pantera
Polyether
De kwaliteit van schuimrubber word vooral bepaald door het soortelijk gewicht. Hierna noemen we deze: sg. Achter de aanduiding sg wordt een getal geplaatst bijvoorbeeld sg 35. Voor de minimale kwaliteit moet het schuim op ze minst sg 35 zijn. Hoe hoger het getal, hoe beter en duurzamer de kwaliteit van het schuimrubber is. Een hoger getal betekend dan ook een langere levensduur. De grootste misvatting is dat de hardheid van het materiaal de ook kwaliteit bepaald. De hardheid van het schuim bepaalt alleen het zitcomfort. Zo zijn er globaal drie verschillende hardheden.
- Zacht
- Medium
- Hard
Koudschuim
Het verschil tussen koudschuim en schuimrubber is de de ongelijke en open celstructuur. Dit maakt dat koudschuim een langere levensduur heeft ten opzichte van schuimrubber. Koudschuim met een aanduiding sg 35 is beter en duurzamer dan polyether met dezelfde sg 35. Koudschuim zal je dan ook alleen maar aantreffen bij de duurdere bankstellen. Daarnaast heeft koudschuim nog meer voordelen!
De voordelen van koudschuim zijn:
- Beter vocht regulerend
- Vlamvertragend
- Zeer hoge veerkracht
Pantera
Dit schuimrubber staat ook bekend als comfortschuim. Deze soort schuim is van nog betere kwaliteit dan koudschuim. Waarom wordt deze soort dan niet gebruikt in de meubelindustrie zal je jezelf afvragen? Dat komt omdat Pantera schuim veel duurder is en omdat het schuim een extreem lange levensduur heeft. Zo lang zelfs dat het de houdbaarheid van de stoffering van een bankstel overtreft. Een aantal van de voordelen zijn:
- Buitengewoon vormvast
- Bijzonder elastisch
- Extreem lange levensduur
Schuimrubber voor buitengebruik
Buiten de eerdergenoemde soorten schuimrubber in dit artikel zijn er nog andere variaties. Deze soorten worden nauwelijks gebruikt als vulmateriaal voor zitmeubels. Met uitzondering van het calipore schuim. Calipore kan wordt onder andere gebruikt voor buitenkussens in de tuin.
Schuimrubber wat is goed of slecht?
Schuimrubber is verkrijgbaar in verschillende soorten kwaliteit. Een hoger soortelijk gewicht bij koudschuim of polyether heeft niet vanzelfsprekend dezelfde kwaliteit. Eigenlijk moet je ervan uitgaan dat de kwaliteit toeneemt bij een hoger soortelijk gewicht. Wereldwijd zijn er veel producenten van schuimrubber en allemaal hebben ze een groot verschil in prijs en kwaliteit.
Fabrikanten met een lagere productieprijs zijn vaak gevestigd in landen waar veiligheid- en milieueisen niet meetellen. De productiekosten in deze landen kunnen soms wel tot 50% procent goedkoper zijn dan schuim wat uit Europa komt. Een van de grote nadelen van dit goedkoop geproduceerde schuim, is dat men maandenlang allergische reacties krijgt. Deze klachten kunnen bestaan uit hoofdpijn en tranende ogen.
Voor de aanschaf van schuim voor een matras kun je het beste letten op een aantal keurmerken. Koop je schuim voor zitmeubels? Dan blijft het een kwestie van vertrouwen.
Vragen of opmerkingen?
Wil je een nieuwe vulling in je zitkussen, bank of matras maar weet je nog niet wat je nodig hebt? Schroom niet maar neem gewoon even contact met ons op. Wij adviseren je altijd de beste keuze voor een optimaal comfort en lange levensduur!
Klik hier voor een prijs opgave of bel direct: 085-0498893
We willen een schilderij maken als geluiddemping, met schuimrubber en gordijnstof erover. Maakt een dichtheid (Sg) van het schuimrubber in dit geval nog uit voor het meeste geluiddempende effect en de ruimte?
In termen van geluidsreductie kan SG de weerkaatsing van geluidsgolven aanzienlijk verminderen en zo de algemene geluidskwaliteit in een omgeving verbeteren. Wanneer het bijvoorbeeld op muren of plafonds wordt aangebracht, kan het helpen achtergrondgeluiden te absorberen en spraak duidelijker te maken. Bovendien, SG heeft ook een dempend effect op geluidsgolven in de lucht, wat verder helpt om lawaai te verminderen en de akoestiek te verbeteren. Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van het akoestische effect afhangt van de grootte en vorm van de ruimte waarin deze wordt toegepast, evenals van andere factoren zoals de plaatsing van meubilair of in dit geval de grootte van het schilderij en zeker ook de manier waarop het schilderij wordt opgehangen. Ook de dikte van het materiaal speelt een rol in het effect. De afwegingen die je dan moet maken kun je dan ook het beste in samenspraak met een specialist op dit gebied doen.