Koudschuim

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Wat is koudschuim?

koudschuim plezierjachtKoudschuim is de meest hoogwaardige kwaliteit schuim van dit moment. Koudschuim wordt veel gebruikt als vulmateriaal in bankstellen en (top)matrassen van betere kwaliteit. Het materiaal is zeer duurzaam en heeft een enorm hoge veerkracht wat het zeer geschikt maakt voor zit- en rugkussens.

De open en onregelmatige celstructuur van koudschuim ademt beter, zorgt voor een goede ventilatie en is optimaal vocht doorlatend. Dit maakt het schuim dan ook duurzamer en gaat vele malen langer mee dan polyether schuim. Koudschuim heeft van nature de eigenschappen dat het ook antischimmel en anti-rot is. Dit is ook de reden dat deze schuimsoort veel wordt gebruikt in kussens op plezierjachten en in kussens van tuinmeubels.

Wat is soortelijk gewicht (sg)?

Het soortelijk gewicht of soortelijk massa is een oudere benaming voor de dichtheid van een vloeistof en duidt het materiaal aan in gewicht per kubieke meter. Bij een zitkussen gevuld met koudschuim met de aanduiding sg 45 dan weegt het materiaal 45 kilo per kubieke meter. Het soortelijk gewicht zegt niets over de hardheid van het schuim maar wel over de veerkracht en veerkracht. Hoe hoger het getal (sg) hoe duurzamer de kwaliteit en hoe meer materiaal er in een stuk schuim is verwerkt.

Koudschuim het beste materiaal voor kussens?

In een meubelstoffeerderij wordt vaak standaard HR-schuim en Pantera gebruikt vanwege de extreem lange levensduur en de eersterangs kwaliteit. Dit maakt het schuim dan ook prima geschikt voor zitkussens. HR-schuim sg 45 firm en de Pantera 170 firm laat in de praktijk ook moeiteloos zien een levensduur van 10 jaar of langer te hebben. Ervan uitgaande dat het gebruik onder gewone omstandigheden en normaal gebruik is.

Het meest voorkomende gebruik van koudschuim in zitkussens zijn:

  • Koudschuim sg 45 firm; geschikt vanaf 5 cm en een standaard in meubelstoffering
  • Pantera 170 firm; geschikt vanaf 3 á 4 cm en een schuimrubber van topkwaliteit; 7 jaar garantie vanuit de fabriek op vormvaste eigenschappen
  • Pantera 150 medium; geschikt vanaf 8 á 10 cm en een schuimrubber van topkwaliteit; 7 jaar garantie vanuit de fabriek op vormvaste eigenschappen

koudschuim kussensUiteenlopende hardheden

Soortelijk gewicht geeft de kwaliteit van het koudschuim aan. De hardheid van het schuim wordt niet bepaald door het soortelijk gewicht dit in tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld. De verschillende gradaties van de hardheden bij koudschuim worden uitgedrukt soft, medium en hard. Hou er rekening mee dat na enkele maanden het materiaal gemiddeld 10% aan densiteit verlies. Neem dit mee in de keuze die je maakt voor kiezen van de juiste hardheid.

Vragen of opmerkingen?

Wil je een nieuwe vulling in je zitkussen of bank maar weet je nog niet wat je nodig hebt? Schroom niet maar neem gewoon even contact met ons op. Wij adviseren je altijd de beste keuze voor een optimaal comfort en lange levensduur!

Klik hier voor een prijs opgave of bel direct: 085-0498893

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *